Peter Tom Jones: transitie naar rechtvaardige duurzaamheid
Wie? Peter Tom Jones is een Vlaams onderzoeker in de milieuwetenschappen, publicist en sociaal-ecologisch activist. Jones is burgerlijk ingenieus milieukunde en doctor in de toegepaste wetenschappen. Hij werkt als onderzoeksmanager aan de KU Leuven, waar hij zich specialiseert in industriële ecologie.
Wat? We zijn afhankelijk van de aarde, de aarde levert ons namelijk;
- leverancier van grondstoffen
- onschadelijk maken van de afvalstromen
- milieudiensten
Momenteel zijn we op deze 3 functies aan het inboeten. Grondstoffen raken uitgeput, de afvalcapaciteit wordt oververzadigd en milieudiensten verdwijnen. het is al lang geen sprookje meer dat alles goed gaat met de wereld. We zijn afhankelijk van grondstoffen. Op ecologisch vlak kunnen we vast stellen, dat onze economische voetafdruk 50% groter is dan het draagvlak van de aarde.
De gevolgen van de klimaatveranderingen laten zich voelen: 95 % van de dodelijke slachtoffers valt in het zuiden (zij die net niet schuldig zijn aan de opwarming)
De uitdagingen zijn op Vlaams en Europees niveau zeer goed gekend;
We hebben een zeer sterke afhankelijkheid van materialen en energie in Europa, Europa is qua rijkdom in de ondergrond het armste werelddeel, op vlak van import zijn we dus heel erg afhankelijk van andere werelddelen. Op Europees vlak lopen onderzoeken, dus op dit vlak zijn we er goed mee bezig. Maar op vlak van het mondiaal milieubeleid zijn we niet goed bezig. Het blijft moeilijk om milieuakkoorden af te spreken. Terwijl de wereld nood heeft aan een duidelijk akkoord. Globaal lukt het niet. Overheden zijn bang.
Op vlak van cultuur zijn we echter wel goed bezig. Er zijn verschillende processen aan de gang. Wat cruciaal is dat de stad een belangrijke rol inneemt in de klimaatproblematiek. Als we het daar goed doen, komen we vlug tot een oplossing. bv. New York heeft de laatste 2 jaar zijn CO2 missies met 13% gereduceerd. Omdat het zijn klimaatplan goed heeft nageleefd. In Vlaanderen is provincie Limburg de koploper. Tegen 2020 willen ze volledig klimaat neutraal gaan. Dat voorbeeld wordt gevolg door verschillende provincies.
We zijn dus afhankelijk van de natuur om te overleven. We gebruiken de natuur, maar we misbruiken hem ook:
- op vlak van mobiliteit; uitstoot van auto's, vliegtuigen
- op vlak van wonen; oudere huizen die niet goed geïsoleerd zijn = meer energieverbruik
- op vlak van toerisme en recreatie; we gaan naar verre landen, airco, verlichting, voedsel, transport naar deze verre bestemmingen stoot een grote CO2 hoeveelheid uit.
- op vlak van voedsel; we smijten heel veel goed voedsel dat nog perfect eetbaar is, we eten te veel fastfood en te veel vlees. We consumeren overmatig vlees en vis .
Je kan de natuur misbruiken, maar ook respecteren!
- op vlak van mobiliteit; te voet of met de fiets gaan, het openbaar vervoer gebruiken, groen gas, hybride auto's of elektrische auto's.
- op vlak van wonen; eco huizen, hernieuwbare of volledig recycleerbare materialen, groene elektriciteit
- op vlak van toerisme en recreatie; op vakantie gaan in eigen land, fietsvakanties
- op vlak van voedsel; vegetarisme, regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoeding
We hebben een steeds grotere inpakt op de natuur , de wereld is van ons (eerste scheppingsverhaal), in het verleden hebben we hier al misbruik van gemaakt, maar we moeten beseffen en verantwoordelijkheid opnemen en dringend een radicale verandering doen!
Jammer genoeg is het heek gemakkelijk om te zeggen ‘er moet heel veel veranderen’, het noodzakelijk om zélf de eerste stap te nemen. Delaatste tijd is er een grote aandacht voor duurzame ontwikkeling bij Broederlijk Delen: de mensen in het Zuiden betalen de rekening voor onze levensstijl.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plastic in de oceaan
Het zal je waarschijnlijk niet verwonderen dat onze oceanen vol zitten met plastic. Onderzoekers van Greenpeace deden een bizarre ontdekking; een plek ter grote van Frankrijk en Spanje samen vol met stukken plastic in alle maten. Plastic dat dodelijk kan zijn voor de vogels en vissen in het water. Helaas zijn er meer van dit soort plekken op onze wereld, ook bij ons.
Om antwoorden te vinden gaan de reporters op weg naar een onderzoekscentrum waar stormvogels aan een sectie onderworpen worden. Wat deze vogels in hun maag hebben geeft een beeld van wat nu in onze zee drijft. Van alle vogels heeft 98 % plastic in hun maag. Er is dus bijna geen stormvogel zonder in hun maag.
Maar hoe komt deze vuilnisbelt nu midden in de oceaan? Plastic drijft, het kan duizenden kilometers reizen door zeestromingen . Daar zit nu juist het probleem.
Wat verder met deze drijvende vuilnisbelt? Het enige dat we er echt aan kunnen doen is zorgen dat er geen plastic in het water komt.
Ik vind persoonlijk dat we voor dit probleem dringend aan de slag moeten en dat het misschien zelfs al te laat is. We kunnen zo veel, vorderen zo vlug in onze technologie, we hebben de nieuwste snufjes, maar een probleem dat we echt moeten aanpakken (de vervuiling, de opwarming,...) daar hebben we dan plots geen oplossing voor. Ik vind dat we dringend de handen bij elkaar moeten leggen en samen tot een oplossing moeten komen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Overbevissing
Overbevissing? Ik weet er eigenlijk niet zo veel van af. Te veel vissen die worden gevangen misschien? Na wat opzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat overbevissing een verschijnsel is waar te veel vis in een bepaald gebied gevangen wordt. Vandaag is ongeveer 80% van de visbestanden bijna volledig ontgonnen, overbevist of in verval. Er zijn te veel boten en er worden teveel vissen gevangen. Aan dit huidige tempo zullen de oceanen leeg zijn vanaf 2048. Het gevolg van deze overbevissing is dus dat sommige visbestanden met uitsterven bedreigd worden. Opmerkelijk vind ik, is dat overbevissing een volledig legale activiteit is. Internationale organen die deze visvangst beheren, staan deze activiteiten dus toe.
Zeehond gevangen in een drijfnet |
Een tweede groot probleem bij overbevissing is de zogenaamde piraatvisserij. Hier gaat het wel duidelijk om diefstal. Er wordt gevist zonder dat men het recht erop heeft. Ze gebruiken verboden vistechnieken, ze vissen in beschermde gebieden en in niet toegelaten zones of buiten de wettelijk voorziene periode. Ze overschrijden ook de toegelaten
Oplossingen?
- Er moet een netwerk van zeereservaten komen dat 40% van de oceanen beslaat,
- duurzame visvangst moet meer gepromoot worden in de overige 60% van de oceanen,
- er moet efficiënt worden gestreden tegen de illegale visvangst door controles op te voeren,
- er moet opnieuw worden nagedacht over de viscunsumptie.
Ik vind dat het recht dringend in handen moet genomen worden door onze regeringen. Dat er zowel op nationaal als op internationaal niveau dringend strenge maatregelen moeten worden genomen. De oplossingen die Greenpeace (zie hierboven) gegeven werden, moeten dringend in werking genomen worden. Ik vind wel dat bepaalde organisaties (zoals Greenpeace) zich echt goed inzetten voor onze zeeën, onze natuur, maar dat ze eigenlijk wel aan hun lot overgelaten worden door de regeringen.
Greenpeace ontdekt piraatvissers |
Bronnen;
- http://www.voedselencyclopedie.nl/bijvangst
- http://www.greenpeace.org/belgium/nl/wat-doen-we/Oceanen/thematische-fiches/overbevissing/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalfke Willy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De ecologische voetafdruk
We laten allemaal een spoor achter op deze aardbol. We leven , dus we consumeren en produceren afval. We wonen ergens, bouwen wegen en hebben hout en energie nodig. Maar daarnaast storten we ook afval en hebben we nood aan groenten en vlees. En dat alles, dat kost land. Als we deze oppervlakte land dat we gebruiken omzetten in een voetafdruk, dan is de gemiddelde voetafdruk van de gemiddelde Belg ongeveer zes voetbalvelden groot.
Benieuwd naar jouw voetafdruk? Berekend deze op http://wwf-footprint.be/nl/
Zoals je kan zien bedraagt mijn voetafdruk dus 6.2 hectare. Ik vind het persoonlijk een mooie score, aangezien de gemiddelde voetafdruk van een Belg 8 hectare is.
"Belgen leven op dezelfde ecologische voet als Amerikanen. Elk van ons verbruikt per jaar gemiddeld acht hectaren van onze planeet, dat zijn bijna zes voetbalvelden. Daarmee staan we op een beschamende vierde plaats op de wereldlijst van veelverbruikers. Dat zegt het Living Planet Report van het WWF."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tim Jackson over welvaart zonder groei
Omdat we als mens en zo goed mogelijk leven proberen na te jagen tasten we daarmee ook de welvaart aan. We willen steeds meer, vaak materiële dingen, daarmee kunnen we ons dan terug weer ontplooien. Maar worden we er echt gelukkiger door? Tim Jackson is van mening van niet.
Tim Jackson is hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de universiteit van Surrey. Daarnaast is hij ook auteur van het boek 'welvaart zonder groei.' Tim Jackson, is wereldwijd een veelgevraagd spreker. Hij adviseert o.m. de VN, EU, Wereldbank en de OESO.
In zijn boek stelt Jackson de noodzaak van econmische groei ter discussie en wat hij verstaat onder welvarend zijn. Hij stelt alternatieven voor om vol te genieten van het leven zonder een beroep te moeten doen op de drang naar materiële dingen. hij vertelt dat we onze aarde volledig uitputten opdat onze economie zou blijven groeien . Door onze groeiende productie groeit ook onze afvalberg mee en gebruiken we steeds meer grondstoffen. Daarom is er een radicale verandering nodig. Jackson staat erop dat mensen duurzamer gaan leven. Daarvoor moet er wel geïnvesteerd worden, Dit is het grote struikelblok. Ik vind persoonlijk dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Dat het niet enkel één persoon is, maar de ganse gemeenschap en natuurlijk ook onze overheid.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De weggooitest
Tegenwoordig komt het vaak in de actualiteit voor, dat supermarkten, maar ook wij de consumenten veel te veel, nog bruikbaar voedsel wegsmijten. Ik moet toegeven dat mijn gezin niet vlug iets zal wegsmijten. Toch was ik wat verwonderd van mijn uitkomst op de test;
The greed song
We willen allemaal steeds meer, de nieuwste iphone, het nieuwste technologische snufje, kleren van de nieuwste mode,... We worden afhankelijk van onze koopdrang. We werken en werken en werken voor onze eigen behoeftebevrediging. Wees eerlijk je herkent je hier toch ook (deels) in?
Het filmpje geeft dit op een humoristische manier weer.
En jij? Hoe zit het met jou koopdrang? Reageer!
Sandrine
Beste Sandrine
BeantwoordenVerwijderenOnderaan je blog vroeg je naar reacties over ons koopgedrag. Wel, eigenlijk ben ik een zeer gericht persoon. Ik schrijf altijd een lijstje met wat ik nodig heb. Zodat ik alles in één keer mee heb. Zo bespaar ik zo veel mogelijk op vervoerskosten. Daarnaast koop ik (meestal) enkel wat op mijn briefje staat. Ook wanneer ik ga gaan shoppen breng ik enkel mee wat ik nodig heb tot op enkele uitzonderingen na. Ik vind mezelf dus een goede koper.
Groetjes Vanessa
Hallo Vanessa,
VerwijderenIk herken me helemaal in jou 'koopwijze'. Ik maak ook graag lijstjes die bestaan uit de dingen die ik het meest nodig heb. Vroeger had ik wel meer een echte koopdrang, waardoor ik vaak dingen kocht die ik niet echt nodig had, of kleren die ik toch nooit ging dragen. Gelukkig is dit met het ouder worden wat vermindert!
Groetjes,
Sandrine