vrijdag 2 januari 2015

Natuur in de verschillende godsdiensten

Natuur in het christendom

De natuur is in het christendom belangrijk. Het is namelijk een onderdeel van de schepping van God (scheppingsverhaal). De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen goed voor de aarde te zorgen. We hebben als Christenen de verantwoordelijkheid over de natuur en dieren. God is de eigenaar ervan. We mogen daarom de aarde niet uitbuiten en hem niet misbruiken. Sommige mensen zien in de natuur zelfs het bewijs dat God bestaat. Daar kan ik me wel in vinden. Ze geloven dat zoiets mooi als de natuur niet ontstaan kan zijn vanuit een oerknal, maar dat er daadwerkelijk wel een schepper aan te pas moet zijn gekomen.

Ik vind het net zoals vele andere christenen en mensen van andere godsdiensten belangrijk dat we zorg dragen voor onze natuur en dus voor onze wereld. We hebben maar 1 wereld, dus is het onze taak dat we ze goed gebruiken. Helaas misbruiken we onze natuur meer, dan dat we ze respecteren. Zoals reeds aangegeven hierboven willen we steeds meer en meer, we zijn steeds meer op zoek naar luxe (overal met de auto naartoe, dagvers eten, nieuwe technologie,...) en daardoor gaat onze wereld stilletjes aan kapot.. 

Natuur in het hindoeïsme

Olifant of niet?Wat alle hindoes bindt, is de manier waarop ze tegen de natuur aankijken. Ze geloven in alle levende wezens en hebber er ook groot respect voor de natuur. Sommige geloven dat de natuur een ziel heeft. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten. Nog iets opmerkelijks is dat ze vinden dat je geen andere wezens pijn mag doen. Ook niet voor voedsel. Ze eten daarom dus geen vlees. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren.!

Twee elementen van het hindoeïsme zijn ook belangrijk voor de omgang met de natuur. Er bestaat namelijk een 'leer van de geweldloosheid'. Hindoes mogen geen geweld gebruiken wat dan weer bijdraagt tot respect voor de dieren, planten, natuur, milieu, enz. Volgens het hindoeïsme is het de plicht van ieder mens om altijd goed, eerlijk en oprecht te zijn. Dus ook tegenover dieren, planten en het milieu.

Ik vind dit persoonlijk een heel erg mooie, interessante visie waar ik me meer in kan vinden dan bij het Christendom. 

Natuur in boeddhisme

Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek en alles wat we nodig hebben om te kunnen (over)leven. Als wij, als bewoners van deze aarde, als mensen goed met elkaar samenwerken, dan is Moeder Aarde gezond. Maar als we dit niet doen, betekent dit voor de aarde ziekte of misschien zelfs de ondergang. Boeddhisten hebben dus veel redenen om te zeggen dat Moeder Aarde op dit moment ziek is.

de natuur in het boeddhismeBoeddhisten zien zichzelf ook als onderdeel van de natuur. Ze noemen mensen slechts een draadje in het web van het leven. Andere belangrijke draden zijn de dieren en de planeten. Als je de andere draden van het web kapot maakt heeft dat invloed op de samenstelling van het web, waar jouw bestaan van afhangt. We vernielen het evenwicht in het web en uiteindelijk ook in onszelf.

De mensen moeten zich bewust zijn van onze afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen. We kunnen niet zeggen dat de aarde onze eigendom is. We zijn slechts een bezoeker op aarde, net zoals de rest van de levende wezens. In het Boeddhisme staat respect en voorzichtig omgaan met de natuur dan ook centraal.

 "De natuur is alles wat groeit en bloeit. De natuur wordt vaak gebruikt om moeilijke dingen uit te leggen. Kijk maar eens naar de lotusbloem: hij groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Dat is volgens de boeddhisten wat er met mensen gebeurt als ze de leer van Boeddha volgen."


Ik vind dit een prachtige visie en kan me ook echt in alles vinden. Ik vind het ook echt mooi verwoord, en er worden mooie voorbeelden gegeven. 


Natuur in de islam

TemaHet Turkse 'Tema' maakt Turken bewust hoe het belangrijk het is om erosie te bestrijden. Het is namelijk een groot probleem in het land. Tema maakt beroep van de Koran, het heilige boek van de islam. 

De oprichter van Tema gaat door het leven als 'Vader Aarde'. Bij ons komen veel moslims nauwelijks in contact met de natuur. Tema wil daarom de moslims bij ons overtuigen van het belang van de natuur. Er is o.a. in Nederland daarom ook een Nederlandse Tema. In de Koran staan verschillende hoofdstukken, die getuigen van het belang van levende wezens. Een hoofdstuk beschrijft dat alle planten en bomden de eer van Allah moeten zingen. Een goede moslim gedraagt zich dus ook verantwoordelijk voor zijn omgeving. Wie er voor zorgt dat medewezens uitsterven, moet in het hiernamaals verantwoording afleggen.  

Natuur in het jodendom

Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven. De mens moet er dus ook goed mee omgaan. 

de schone schepping“Kijk naar mijn creaties! Zie hoe mooi en perfect ze zijn! Ik heb ze voor jullie gemaakt. Wees er zeker van dat je Mijn wereld niet kapot maakt of vernietigt. Als jullie dat doen, zal er niemand na jullie zijn om het te maken.”

De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, maar wie de natuur kapot maakt, maakt ook God kapot. Er zijn veel joodse organisaties due zich richten op de natuur. Deze organisaties hebben als doel de mensen dichter bij de natuur te brengen.

Beschermen van de natuur is belangrijk in de joodse traditie. De natuur is niet alleen iets positiefs voor de joden. God kan de natuur ook  gebruiken om mensen te straffen (bv. de huide milieuvervuiling = een straf van God). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten