Mens en medemens



De hulpverlener

Trouw bezoek ik elke dag
de mensen die ik dan helpen mag
bij mij leggen ze in vertrouwen neer al hun zorgen
sommige kijken zelfs op tegen de dag van morgen

Met mijn luisterend oor
geef ik dan graag gehoor
Met mijn lieve blik en af en toe een enkel woord
luister ik eerst voornamelijk ongestoord.

Met al mijn warmte en empathie
kijk en luister ik dus naar wat ik hoor en wat ik zie
leg af en toe de juiste vinger op de zere plek
of soms even een arm om de schouder of om een nek

Problemen zijn er dus voor een ieder soms groot en vaak klein
je medemens daarmee kunnen helpen is altijd fijn
En als er dan iemand bij je vertrek achter het venster staat
en naar je zwaait, dan voelt het goed dat je er was en samen hebt gepraat

Petra de Jong
www.praktijk-de-libelle.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Waarden en normen.

Uitslag persoonlijke waarden test


Mijn beste persoonlijke waarde is : Familie (4 maal gekozen boven de overige persoonlijke waarden).

De toplijst van je persoonlijke waarden is:
  • Familie
  • Geluk
  • Vriendschap
  • Plezier

Wat zijn normen en waarden?

Als we over normen en waarden spreken, bedoelen we de omgangsvormen en principes waarmee publiekelijk en in sociaal verband voor de dag kan worden gekomen (definitie Wikipedia).
Normen en waarden geven ons richting en beïnvloeden ons gedrag.

Om de term juist te begrijpen, dienen we beide woorden apart te bekijken.
Betekenis normen

Simpelweg kun je stellen dat normen de zaken zijn die je als normaal betitelt.

Het is normaal dat je wat afstand houdt als iemand aan de bankautomaat staat.
Ook is het normaal dat je op tijd komt als je met iemand hebt afgesproken.

Normen kun je zien als richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat.
Hoe je je “dient” te gedragen in bepaalde omstandigheden. Dit zijn een soort ongeschreven regels van goed fatsoen waar het gros van de mensen zich min of meer aan houdt.

Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf herkennen. Zodra je je anders gedraagt dan de norm is, kunnen bepaalde ongemakkelijke gevoelens ontstaan, onprettige gevoelens van bijvoorbeeld schaamte of schuldgevoelens.




Normen hebben betrekking op gedrag.

Dat je afstand houdt bij het betalen is de norm, de waarde erachter is het respecteren van elkaars privacy.
Of dat je voorzichtig bent met de grasmaaier van de buren is de norm, met respect voor andermans spullen als waarde.

Betekenis waarden

Waarden zijn de zaken die waardevol gevonden worden door iemand of een groep mensen (een samenleving). Zaken die van waarde zijn, die het nastreven waardig zijn.

Het is vaak een enkel woord, zoals eerlijkheid, respect, gelijkheid.
Waar normen gaan over hoe wenselijk is dat je je gedraagt of opstelt, gaan waarden over wat dan de achterliggende gewenste motivatie is.



Ik sta altijd op voor ouderen (norm), omdat ik respect heb voor anderen / ouderen (waarde).

Iedereen heeft andere idealen, andere dingen die hij of zij echt belangrijk vindt, kortom andere waarden.
Waarden en normen

Normen zijn dus eigenlijk afgeleid uit waarden. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke waarde wil ik aan mijn kleuters/leerlingen doorgeven?



Eigenlijk vind ik respect wel de belangrijkste waarde. Respect hebben voor jezelf. Jezelf aanvaarden zoals je bent. Én heel belangrijk, jezelf graag zien. Respect hebben voor elkaar. Elk kind is anders, uniek op zijn manier. Elk kind heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen. Geen enkel kind is perfect, want geen enkel mens is perfect. Ik vind ook dat als je je kinderen leert dat ze respect moeten hebben voor elkaar, er zo minder ruzies zijn, en kinderen vaak gelukkiger zijn. Naast respect voor jezelf en voor elkaar vind ik het ook belangrijk dat kinderen respect voor al het materiële moeten hebben. Niet enkel spulletjes in de klas, maar ook de spullen van elkaar.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Krantenartikel: Belang moet verder zonder Louboutins





Vlaams Belang mag van de rechter in kortgeding geen schoenen van Louboutin meer gebruiken in haar campagne.
Vierentwintig uur kreeg Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) en haar vereniging Vrouwen tegen Islamisering gisteren van de rechter om zich naar het vonnis te schikken. Alles draait om een reeks affiches en flyers voor de campagne 'Vrijheid of islam'. Daarop zijn de benen van een kortgerokte Van dermeersch te zien met een waardeschaal die moet verwijzen naar de kledingvoorschriften van de sharia. Op de foto draagt Van dermeersch killerheels van Louboutin. Christian Louboutin van het gelijknamige Franse luxemerk diende een klacht in omdat hij niet geassocieerd wil worden met de rechtse beweging.

In de klas hebben we een klasgesprek gehouden rond dit artikel.Ongeveer iedereen was het er mee eens dat Louboutin gelijk had omdat de campagne het Louboutin-imago zou schaden, maar toch stelden we ons de vraag of hij hetzelfde zou reageren moest de campagne over iets anders gaan. 

Ik vind dat Louboutin aan de ene kant wel gelijk heeft. Maar toch vind ik dat schoenen die je gekocht hebt, van jou zijn. Ze zijn jou eigendom, en jij kiest wat je ermee doet. Spijtig voorval hier, maar ik kan me wel bij beide partijen aansluiten. Wat ik me ook afvraag zoals vele anderen in de klas, was of Louboutin hetzelfde zou reageren moest het een campagne zijn over bv. dierenrechten? Uiteindelijk heeft zijn zet ook niet veel uitgezet want de rode zoo

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foto's die je doen nadenken.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel: Nederlands verplicht op de speelplaats?

Een school in Jette kwam in onder vuur te liggen omdat ze ‘taalstraffen’ uitdeelde aan leerlingen die geen Nederlands praatten op de speelplaats. Patricia Van Eekenrode, directeur van het Koninklijk Atheneum in Halle, verdedigt de maatregel. Zij is ervan overtuigd dat leerlingen alleen maar Nederlands kunnen leren door de taal consequent te gebruiken.

In het artikel kan je de overtuigingen van beide kanten lezen. Ik kan me in beide wel vinden maar ben toch eerder geneigd naar de negatieve kant. Ik vind het heel erg belangrijk dat anderstaligen en natuurlijk ook Nederlandstaligen vlot en vloeiend Nederlands kunnen spreken. Moeten ze dit dan ook voortdurend op de speelplaats spreken? Ik vind persoonlijk van niet, het belangrijkst is dat ze de taal goed beheersen in de klas. Ik vind dat we toch nog enig respect moeten hebben voor de moedertaal van de leerlingen. Ik denk dat ze zich vlugger thuis gaan voelen als ze ook hun eigen taal mogen spreken. Taal zorgt nu eenmaal ook voor een verbondenheid met elkaar. Ik denk ook dat als je Nederlands verplicht op de speelplaats, dat het toch nog gesproken zal worden, al is dit dan eerder 'in het geheim'. Omdat taal een soort verbondenheid met elkaar creëert ga je ook zien dat leerlingen van dezelfde afkomst gaan samen groepen.  Ik vind het belangrijk dat ook anderstaligen kennis kunnen maken met de verschillende culturen van hun klasgenoten, dat er zeg maar niet steeds een soort barrière blijft tussen de Nederlandstaligen en de anderstaligen. Om tot een conclusie te komen vind ik het belangrijkst dat Nederlands vlot en vloeiend gesproken word, dat de leerlingen dit zeker onder de knie hebben. Maar dat ze op de speelplaats vrij zijn in welke taal ze spreken. 




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De 10 geboden.

















Al eeuwenlang zijn de tien geboden een belangrijke inspiratiebron en richtlijn voor gelovigen uit verschillende religieuze stromingen en zelfs voor ongelovigen.
  • Je mag geen andere goden dan mij vereren. 
  • Je mag geen beelden vereren.
  • Je mag mijn naam niet misbruiken.
  • Je mag niet werken op de zevende dag. Dat is de rustdag die ik gegeven heb. Het is een dag voor vreugde, liefde en gebed.
  • Je moet eerbied hebben voor je ouders.
  • Je mag niemand doden.
  • Je moet goed voor je man of vrouw zorgen.
  • Je mag niet stelen.
  • Je mag niet liegen.
  • Je mag niet jaloers zijn op wat andere mensen hebben.
Als het volk deze geboden volgde, zouden ze leven als " kinderen van God."

Worden de tien geboden ook vandaag nog aanvaard als leefregels? Ik denk persoonlijk dat er nog nauwelijks jongeren echt deze geboden kennen en volgen. Misschien wel nog in de sterk-gelovige families, maar daar het blijft het denk ik ook bij. Ik vind de 10 gebonden in het filmpje mooi verwoord en ook duidelijk voor kinderen. De 10 geboden doen me een beetje nadenken over mijn omgang met de medemens. Je kan ze een beetje zien als normen en waarden die je kan nastreven. 

  • Je mag geen andere goden dan mij vereren. 
  • Maak van mij maar geen beeld. Dat zou nooit zo zijn als ik ben;  in onze huidige maatschappij maken we heel snel een beeld van onze medemens. We hebben snel vooroordelen en een roddel is snel gemaakt. 
  • Praat maar veel over mij, maar doe dat wel op een eerbiedige manier
  • De zondag is een dag waarop je moet uitrusten. Ik wil graag dat je deze dag speciaal aan Mij denkt; ik vind ook wel dat zondag een rustdag is. Meestal plannen we op zondag rustige dingen zoals een wandeling, of iets gaan drinken ,... 
  • Ik heb jou aan je ouders gegeven. Daarom heb je respect voor je ouders. Ik vind respect een heel belangrijke waarde. Ik ben opgegroeid in een warm nest waar ik het gevoel heb dat ik mezelf kan zijn. Ik heb veel respect voor mijn ouders omdat zij er altijd voor me zijn.
  • Alle mensen zijn door Mij gemaakt en naar Mijn beeld geschapen. Daarom mag je niemand doden. Jammer genoeg gebeuren er de laatste tijd heel erg wrede dingen, moorden die in het nieuws komen zijn al lang geen uitzondering meer. Het is een beetje 'dagelijkse kost' geworden, en als luisteraar staan we er soms ook niet zo veel meer bij stil. 
  • Geniet ervan om voor en met elkaar te leven. Ik vind dat dit gebod goed aansluit bij het vorige.
  • Wat van iemand anders is, moet je ook van de ander laten. Ook stelen komt regelmatig voor in onze huidige maatschappij.
  • Het is belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn. 'Eerlijkheid duurt het langst' , jammer genoeg is ook dit buiten onze huidige maatschappij gerekend. Ik vind dat eerlijkheid ook een blijk van respect is voor de medemens. 
  • Geniet van wat je hebt en ben hier tevreden mee. We willen steeds meer, worden steeds jaloerser op elkaar, appreciëren ook steeds minder. We maken onszelf eigenlijk een beetje kapot, en wie ligt er aan de oorzaak? Juist, wijzelf!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sla haar! Reactie van een kind.


Wat gebeurt er wanneer je een jongen tegenover een meisje zet en vraagt om haar te slaan?


"why? 'Cause I'm a man."
Women don't deserve to be hit by even a flower

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kinderen zien, kinderen doen na




Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie ze zijn heel belangrijk in de opvoeding van kinderen. Kinderen doen na wat ze zien. Het gedrag dat je kind stelt is vaak een spiegel van hoe jij je als ouder gedraagt. Soms is dit confronterend, omdat je je als ouder niet altijd bewust bent van je eigen gedrag. Je staat er ook niet altijd bij stil dat kinderen opkijken naar jou. Dat ze zich proberen te spiegelen aan jou. Want jij bent hun voorbeeld, jij bent hoe het kind ook wil worden. Het filmpje is confronterend, maar vind ik persoonlijk ook een beetje misleidend. Enkel het negatief gedrag van de ouder komt hier aan bod. Waarom worden er geen beelden getoond van een liefhebbende moeder en vader? Om mensen te confronteren, juist. Om mensen te doen inzien dat ze twee keer moeten nadenken wanneer ze bepaald gedrag stellen, juist. Maar moet alles dan zo negatief afgebeeld worden? 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De 10 beloften




De tien geboden werden heel eigentijds vertaald naar 10 Voorleefregels.

1. God is er
2. Ik eerbiedig
3. Deze dag is heilig
4. Ik respecteer mijn afkomst
5. Ik wil leven
6. Ik ben trouw
7. Ik heb genoeg
8. Ik ben eerlijk
9. Mijn liefde is puur
10. Ik ben dankbaar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Living Values




Mensen uit verschillende culturen hebben meestal dezelfde universele waarden. We delen deze waarden, maar we leven ze vaak niet  na. We hebben in de wereld niet allemaal dezelfde gewoonten, maar toch willen we allemaal 1 iets: een wereld vol vrede. Living Values is er daarom van overtuigd dat wanneer we onze waarden bewust naleven, we vrede en geluk in ons leven kunnen creëren en daardoor kunnen we pas een verschil maken in de wereld.

De visie van Living Values is door middel van waarden, leerkrachten en ouders handvaten aan te reiken voor de ontwikkeling van het kind. Aan de hand van deze handvaten is het mogelijk een leeromgeving te scheppen die gebaseerd is op waarden waarin zingeving centraal staat; waar kinderen zich veilig, gestimuleerd en uitgedaagd voelen om hun aangeboren, positieve waarden te onderzoeken en te ontwikkelen.

De bedoeling is ook om kinderen en volwassenen te inspireren om na te denken over waarden, ermee te spelen, ideeën erover uit te drukken en ervaringen uit te wisselen; kinderen leren om waarden praktisch te ontwikkelen en tot uitdrukking te brengen in alle aspecten van hun leven, op school, thuis en in de samenleving. Kinderen zelf het verschil laten ervaren tussen de gevolgen van handelingen die wel of niet op waarden zijn gebaseerd. Gevolgen voor zichzelf maar ook voor anderen en voor de wereld.

Ik vind deze vorm van lesgeven wel interessant om te geven in school. Omdat school eigenlijk dé plaats is om waarden te leren, en om ze iedere dag, ieder moment na te leven. Ik vind het ook positief dat leerkrachten tijdens het proces worden betrokken, omdat zij ook een belangrijke plaats innemen, in de opvoeding van het kind.

Bron: http://www.livingvalueseducation.nl/home.php




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Filmtip: The Bucket List



Twee compleet vreemden die niet meer dan een jaar te leven hebben, sluiten vriendschap in het ziekbed en maken samen een persoonlijke lijst van de dingen die ze nog willen doen voordat ze de pijp uit gaan. De succesvolle zakenman (Nicholson) neemt de afgepeigerde automonteur (Freeman) mee op een sightseeingtour en gaandeweg komen ze erachter dat het er niet op aan komt hoeveel afstand je aflegt op aarde, maar wie er op je wacht als je terugkomt.

The Bucket List gaat over het vinden van geluk in het leven. De twee nieuwe beste vrienden hebben natuurlijk verschillende achtergronden en daarom is hun vriendschap des te specialer.

"Even now I cannot understand the measure of a life, but I can tell you this. I know that when he died, his eyes were closed and his heart was open. And I'm pretty sure he was happy with his final resting place, because he was buried on the mountain. And that was against the law."




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Het kleine geluk.




Vorig jaar ben ik gestart met een opleiding orthopedagogie. Voor deze opleiding heb ik gedurende een volledig jaar stage gelopen in verschillende instellingen. Één van deze stageplekken was een wzc voor personen met dementie. Een , vind ik persoonlijk, zeer fijn woonzorgcentrum. Het grootste verschil met vele andere wzc's is dat ze de persoon, 'de patiënt', nog echt in het middelpunt zetten en niét het financiële kantje van het hele gebeuren. Want geef toe dat gebeurd wel steeds vaker in het dagelijkse leven.. Tijdens mijn stage heb ik verschillende mensen leren kennen.  Personen jong en oud, met verschillende vormen van dementie. Zo had je de klassieke vorm Alzheimer, maar ook Korsakov (wat vaak voorkomt als gevolg van overmatig alcoholgebruik) , Pick en Lewy Body. Tijdens mijn stage heb ik één ding ingezien, dat je moet genieten van de kleine dingen, het kleine geluk. Personen met dementie bevinden zich in een aftakelingsproces. Ze beginnen niet enkel dingen te vergeten zoals de naam van je kinderen, maar ook plots niet meer weten hoe je je vlees moet snijden, je tanden moet poesten, je je haren moet kammen. Ze verliezen zichzelf, alle vat op de werkelijkheid. Ze komen terug een kind, een baby, die volledig afhankelijk is van zijn zorggever. Dit is een heel intens proces, waar heel duidelijk is dat mensen hun er van bewust zijn dat er iets gaande is. Maar toch is het wél nog mogelijk om gelukkig te zijn. Fantastisch hoe onze bewoners opfleurden van een simpele wandeling, een lied uit hun tijd, of zelfs een korte babbel! Voor wie graag eens een kijkje
 neemt hoe het er aan toe gaat in een woonzorgcentrum raad ik aan om de blog 'http://openkring.wordpress.com/' te volgen,
een blog van Louise Vermeulen die van haar werk in een Woon- en zorgcentrum een enig mooie blog gemaakt heeft.
Een verhaal vol hart en ziel, boordevol levenslessen en met wondermooie foto's.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Filmpje die indruk maakt




Wanneer Marie ongeveer een jaar oud was, werd vastgesteld dat ze aan 'rhabdomyosarcoma' of RMS leed. Een kankertumor die zich bevond achter haar rechter oog. Ik ben dit filmpje enkele jaren terug tegengekomen. Ik heb veel respect voor Marie omdat ze dit gewoon op het internet durft te zetten. Ik vind dat ze zich nergens voor hoeft te schamen. Op het laatste lees je ook in het filmpje dat ze meermaals werd gepest.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Filmtip: the box



Norma en Arthur Lewis, een jong stel dat in een buitenwijk woont, krijgen een simpel houten doosje cadeau. Een vreemdeling komt langs met het bericht dat de eigenaar van het doosje $1.000.000 zal krijgen als die op een knop drukt. Maar de druk op de knop zorgt er ook voor dat ergens anders op de wereld iemand sterft, iemand die ze niet kennen. Met de doos maar 24 uur in hun bezit, zitten Norma en Arthur met een dilemma.

De film hoort bij het thema 'mens en medemens' omdat er in de film belangrijke keuzes moeten genomen worden rond jezelf en de medemens.

9 opmerkingen:

  1. Dag Sandrine

    Ik vind het onderdeel 'hulpverlener' zeer mooi verwoord. Je hebt zeker en vast een zeer mooi gedicht gekozen die veel waarheid bevat. Het is namelijk zo dat je als hulpverlener een zeer uitgebreide taak hebt. Je doet zeer veel voor de mensen en krijgt er dan ook zeer veel liefde en respect van terug. Ik ben zeker en vast tevreden dat er mensen bestaan die daarvoor openstaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad ik ben van mening dat we zonder hulpverleners niet meer kunnen (over)leven. Neem nu brandweermannen, zij riskeren dagelijks hun leven om mens en dier levend uit de brand te halen. Politieagenten worden tegenwoordig veel bedreigt, maar zouden we zonder ze kunnen leven? Ik denk van niet.. Soms vind ik dat we wat meer respect naar deze mensen mogen opbrengen. Bedankt voor je berichtje!


      Sandrine

      Verwijderen
  2. Dag Sandrine

    Ik vind het deel over klein geluk zeer mooi geschreven. Ik heb dit ook meegemaakt in mijn vakantiejob. Ik werkte ook in een WZC waar mensen met dementie verbleven. We gingen iedere dag wandelen en deden ook andere activiteiten met hen. Je zag een hele verandering op het gezicht van die mensen als ze nog eens buiten kwamen. Ook ga ik akkoord dat je het kleine geluk niet moet zoeken, je zult het toch niet vinden. Het zal je overkomen als je het niet verwacht en dan zal je er des te gelukkiger van worden.

    Groetjes Lies

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Lies,


      Je hoort het vaak wel eens 'ik zou mijn moeder of vader nooit in een rusthuis plaatsen, nooit van mijn leven!!'. Het is inderdaad wel zo dat er verschil zit tussen de verschillende hulpverleners. De ene gaat vriendelijker met zijn bewoners om dan de andere. Op het internet zie je soms ook filmpjes verschijnen van bejaarden die onmenselijk behandeld worden, verschrikkelijk vind ik dat! Ik heb soms ook wel eens op stage het gevoel gehad dat bejaarden een soort nummertje zijn; (10 min tijd om een persoon te wassen, daarna vlug vlug naar de volgende'). Dat vind ik spijtig. Deze mensen hebben als zo'n lange levensweg en kunnen óns vaak nog heel wat leren maar hoe gaan we er soms mee om... We laten ze in de steek, geven ze geen tijd, ze voelen zich eenzaal,... Maar tóch mag je niet alle rusthuizen over dezelfde kam scheren. Er zijn er toch nog die met heel veel liefde omgaan met hun 'cliënten', die hen net behandelen alsof het hun eigen ouders zijn, en dat vind ik wel noodzakelijk. Want we zijn nu eenmaal mensen en hebben nu eenmaal allemaal dezelfde rechten.


      Sandrine

      Verwijderen
  3. Dag Sandrine

    Ik wil reageren op jouw blogbericht over de waarden. Ik heb de waardentest ingevuld en kwam het volgende resultaat uit.
    1.Familie 2.Gezondheid 3.Respect 4.Plezier
    Leuk dat je dit erbij zet want op mijn blog had ik ook familie als belangrijkste waarde. Nu is dit nog even bevestigd met het invullen van de test.
    Ik heb gelezen dat ook jij familie op één hebt en plezier op vier. We denken dus een beetje hetzelfde over welke waarden we belangrijk vinden.

    Groetjes
    Sandrine Vermaercke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Sandrine,

      Wat leuk dat je familie ook op één hebt staan. Ik vind familie inderdaad heel belangrijk. Je ouders hebben nu eenmaal zo lang voor je gezorgd en (in mijn geval toch) zoveel voor me gedaan, me alle kansen gegeven.


      Sandrine

      Verwijderen
  4. Beste Sandrine

    Graag wil ik een reactie geven op je blogbericht: 'Waarden en Normen'. Zelf spreek je erover dat familie jou belangrijkste waarde is. Ik zelf vind familie ook belangrijk. Zij zijn de mensen die altijd voor je klaar zullen staan ook wanneer ze het zelf niet gemakkelijk hebben. Waarom is familie voor jou belangrijk? Ik heb familie al meerdere malen gelezen op verschillende blogs, maar de reden waarom iemand kiest voor familie is toch wel altijd anders heb ik onder vonden. Zelf heb ik familie niet genoteerd als belangrijkste waarde, maar respect. Ik heb deze keuze wel gemaakt zonder het invullen van de test. Nu heb ik wel eens de test ingevuld om te achterhalen wat mijn resultaat zou zijn. Uit de test is gebleken dat familie toch op de eerste plaats komt te staan.

    Groetjes
    Paulien De Boever

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Paulien,

      Inderdaad velen vinden familie het allerbelangrijkste? Waarom? Zoals jij ook aangeeft, zij zijn digene die altijd voor je klaar zullen staan ook wanneer je het niet gemakkelijk hebt. Ik vind inderdaad dat dit ook persoonlijk is, personen die geen goede jeugd hebben gehad en/of die niet bij hun familie terecht kunnen zullen misschien familie daarom helemaal niet belangrijk vinden.


      Sandrine

      Verwijderen
  5. Dag Sandrine

    ikzelf wil ook de waarde respect doorgeven aan mijn kleuters later in het werkveld. Ik vind dat alles in de wereld leunt op respect zowel voor jezelf, als de ander, als het materiële maar zeker ook de natuur. Dit is een waarde dat iedereen moet bezitten. Ik hoop dat kinderen die waarde ook thuis leren. Zo niet zal ik het kind die levenswijsheid proberen bij te brengen

    Kimberly Demeyere

    BeantwoordenVerwijderen