woensdag 19 november 2014

PKG schaal

Enkele weken gelden kregen we de opdracht in RZL om een pkg-vragenlijst in te vullen..
Pkg staat voor 'Post-Kritisch Geloofschaal'. Deze schaal geeft aan in welke mate jij gelooft en zingeving beleeft.




In deze schaal komen 2 assen voor:
  • Horizontale as =  geloven of niet geloven
  • Verticale as = letterlijke of symbolische interpretatie
Er komen ook 4 dimensies aan bod:
  • Letterlijk geloven
  • Letterlijk ongeloof = externe kritiek
  • Symbolisch geloven = post-kritisch = 2de naïviteit
  • Symbolisch ongeloof = relativisme
1) Letterlijk geloof: Er is een absolute zekerheid dat er een (persoonlijke) God bestaat. De Bijbel wordt letterlijk geïnterpreteerd. Letterlijk gelovige mensen vermijden moeilijke geloofsvragen en het gezag van de kerk is voor hen heel belangrijk. Hier is er een risico op fundamentalisme omdat de Bijbel heel letterlijk genomen wordt.

2) Letterlijk ongeloof: Voor letterlijk ongelovigen is iets dat niet wetenschappelijk bewezen kan worden gelijk aan 'er niet in geloven'. Dit leunt aan bij atheïsme. Voor Atheïsten bestaat er geen God. Voor hen roept geloven negatieve gevoelens op. Hier is er ook een risico op fundamentalisme, omdat alles dan wetenschappelijk bewezen moet zijn.

3) Symbolisch geloven: Voor mensen die symbolisch geloven is geloven een zoektocht waarin je positief omgaat met geloofsonzekerheden. Hierbij worden kritische geloofsvragen niet omzeilt. De Bijbel wordt wel geïnterpreteerd, maar het wordt niet bekeken als een historisch verslag. Er wordt wel een diepere waarheid toegekent aan de teksten uit de Bijbel.

4) Symbolisch ongeloof: Bij symbolisch ongeloof is er geen god aanwezig. De uitspraken over God en de menselijke Godservaring zijn relatief en worden bepaald door de tijd waarin ze geformuleerd zijn. Er zijn geen uitgesproken positieve of negatieve gevoelens aanwezig ten opzicht van de godsdienst. Ze zijn ongelovig, maar wel symboolgevoelig. Zij hebben geen criterium wat de Bijbel of de wetenschap betreft.
Een type is altijd wel dominant, maar dat wil niet zeggen dat iemand niet tegelijkertijd door meerdere geloofsstijlen getypeerd kan worden.


Dit is de link waar je zelf je pkg-schaal kan opvragen:


http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/

Geloven is..

 
Geloven is voor mij:
- iets dat persoonlijk afhankelijk is,
- iets dat je kracht geeft,
- iets dat je kan helpen
- in iets of iemand
- altijd in jezelf!
- iets dat je antwoorden kan geven
- een houvast
- iets dat je soms niet kan zien of horen
- iets dat je de moed geeft om door te zetten
- iets dat er altijd is



Ik geloof in:
- mezelf
- mijn familie
- liefde
- vriendschap
- de goedheid van de mens (ookal moet je soms eens ver zoeken)
- geluk
- eerlijk zijn
- een respectvolle omgang met elkaar
- leven na de dood 



Met vallen en opstaan

Misschien heb je het al eens meegemaakt. Een grote, ingrijpende gebeurtenis en nadien denk je plots heel anders over het leven of sta je met andere woorden plots heel anders in het leven. Misschien positief of misschien negatief. In het leven hebben we helaas vaak te maken met tegenslagen, een ontslag, faillissement, ziektes, ongelukken , sterfgevallen & nog zoveel meer. Helaas is niemand bestand tegen deze tegenslagen. Ze brengen heel wat verschrikkelijke dingen mee, pijn, gemis, onbegrip, eenzaamheid. Alles kan je wel een beetje samenvatten onder de noemer 'lijden'. Iemand die ook een plotselinge, ingrijpende gebeurtenis meegemaakt heeft is, Niels. Een zoekende jongere. Nadat hij geconfronteerd werd met een vorm van lijden heeft dat hem doen nadenken over het leven. Het maakte hem kritisch. Hij begon zich vragen te stellen. Is er echt een God? Waar is hij nu? Waarom? Niels gelooft wel dat Hij er is. Maar op de vraag 'waarom' krijgt hij echter geen antwoord. Het Christelijk geloof leert hem op een andere manier naar de medemens kijken. Het maakt een opdracht om uw naasten te beminnen alsof je jezelf bemint. Niels vindt een houvast in het Christelijke geloof, het is belangrijk voor hem en geeft hem een soort 'spiegel'. Ruzies moeten vlug opgelost worden. Met die spiegel stelt hij zichzelf vragen. Hoe kan ik het nog beter doen? Waar ging het fout? Hij vindt het belangrijk om te handelen vanuit deze overtuiging. Christendom is volgens hem iets dat je jezelf eigen moet maken. Toch nog veel mensen kunnen zich aangesproken voelen. Het geloof is zegmaar een zoektocht.

http://www.checkpointtv.be/v/met-vallen-en-opstaan/

Joël de Ceulaer: De zin van het leven


Joël de Ceulaer (journalist Knack) interviewt al jarenlang mensen over hun visie van de mens en het leven. In zijn boek (Homo Sapiens) vind je verschillende gesprekken met verschillende soorten mensen. In het gesprek verteld dat de vraag naar de zin van het leven een vraag is die als je ze stelt dat er op wijst dat je niet goed bezig bent. De vraag verdwijnt wanneer je het leven zinvol invult. Het is dus het doel van de mens om dit leven zinloos in te vullen. Daar kan ik me helemaal in vinden. Waar ik het niet mee eens ben is dat er wordt gezegd dat het leven volstrekt zinloos is tenzij je gelooft in God. Zij die niet geloven in god zouden dit leven beschouwen als een absurde grap. Ik geloof persoonlijk niet in God. Maar beschouw ik daarom mijn leven als zinloos? Helemaal niet! Ik vind dat je ook zin aan je leven kan geven zónder de hulp van een God. Mijn visie op het leven is dat je er van moet genieten. Stel je niet teveel vragen. Natuurlijk is het toegestaan om je af en toe eens bezig te houden mens levensvragen, maar hou je er niet teveel aan vast.

maandag 17 november 2014

Maar wie is God?


Sommige onder ons hebben het zich misschien al eens afgevraagd. Wie of wat is God? Voor mij persoonlijk bestaat er geen God. Ik geloof wel, maar een God? Nee daar geloof ik niet in. Ik geloof in iets. Maar echt duidelijk in wat, weet ik niet. Ik haal geloof en kracht uit  liefde, vriendschap, geluk, mijn familie, mijn dieren, uit de grote dingen én uit de kleine dingen. Ik heb enkele voorbeelden in mijn leven, en dat zijn eigenlijk een beetje mijn goden. Je kan het een beetje vergelijken met je helden, je idolen, naar wie kijk je op? Ik vind het belangrijk dat iedereen vrij is in zijn geloof. Vaak komt het voor dat een kind genoodzaakt is om sterk gelovig te zijn, omdat zijn ouders dat ook zijn. Geloof je daarom ook in dezelfde dingen? Op de volgende site http://www.maarwieisgod.nl kan je kennis maken met enkele kinderen, die zich bezig houden met een belangrijke (levens)vraag bv. 'waarom doen mensen elkaar kwaad?', 'waarom overkomen goede mensen soms slechte dingen'. Echt eens de moeite waard om te bekijken!

Geloof jij in God? Motiveer je antwoord!

Sandrine

zaterdag 15 november 2014

Lied: Samen voor altijd- Marco Borsato

 

Persoonlijk vind ik dit 1 van de betere liedjes van Marco Borsato. De tekst spreekt mij heel erg aan. 
Het doet me nadenken over het leven, aan de mensen die ik verloren heb 
en aan de mensen die ik heel erg lief heb. 

Sandrine


Oscar et la dame rose

Deze week hebben we in de les RZL, de film 'Oscar et la dame rose bekeken. De Nederlandstalige titel van de film heet Oscar & mevrouw Rozenrood. Oscar, een jongen die aan leukemie lijdt speelt de hoofdrol. Zijn beenmergtransplantatie is mislukt waardoor de dokters helaas niets meer voor hem kunnen betekenen. Oscar heeft dit al vlug door, het is niet enkel het feit dat hij binnenkort zal sterven dat hem boos maakt, maar nog meer het feit dat de buitenwereld, en vooral zijn ouders, er niet met hem over willen praten. De film doorloopt de laatste levensdagen van Oscar. Elke dag dat Oscar nog leven zal, wordt geleefd alsof die 10 jaar duurt.Om alles te verwerken raadt oma Rozenrood, Oscar aan om elke dag een brief te schrijven naar God. Eerst vindt Oscar al dat 'God-gedoe' maar flauwe kul. Maartoch besluit hij om brieven te schrijven. In die brieven, gevuld met levenslust, vertelt Oscar over oma Rozenrood, de pizza-dame die hem elke dag komt bezoeken. De persoon die met hem over kleine en grote levensvragen durft te praten. Iemand die hem doet nadenken over de dood. De brieven geven een ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.


Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

In die brieven, gevuld met levenslust, vertelt Oscar over oma Rozenrood, de pizza-dame die hem elke dag komt bezoeken. De persoon die met hem over kleine en grote levensvragen durft te praten. Iemand die hem doet nadenken over de dood. De brieven geven een ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.

Ik vind het persoonlijk een mooie, ontroerende film, die een nuchtere kijk op het leven, op ziektes en op de dood geeft. Ik vind de manier waarop oma Rozenrood, Oscar een kijk wil geven op de dood echt prachtig. De dood is niet enkel voor ons, volwassenen, een zwaar onderwerp waar we niet graag over praten, maar zeker voor kinderen. Kinderen kunnen hun vaak niet echt iets bij de dood voorstellen, waardoor je naar verschillende manieren moet zoeken om kinderen duidelijk te maken dat de dood toch niet iets heel 'eng' is.

"Ik begreep dat jij er was. Dat je mij jouw geheim vertelde: bekijk de wereld elke dag alsof het de eerste keer is.
En toen heb ik je raad opgevolgd en ik heb m'n best gedaan. De eerste keer."

Welke kijk heb jij op het leven en de dood? Reageer!
Sandrine