Peter Tom Jones: transitie naar rechtvaardige duurzaamheid
Wie? Peter Tom Jones is een Vlaams onderzoeker in de milieuwetenschappen, publicist en sociaal-ecologisch activist. Jones is burgerlijk ingenieus milieukunde en doctor in de toegepaste wetenschappen. Hij werkt als onderzoeksmanager aan de KU Leuven, waar hij zich specialiseert in industriële ecologie.
Wat? We zijn afhankelijk van de aarde, de aarde levert ons namelijk;
- leverancier van grondstoffen
- onschadelijk maken van de afvalstromen
- milieudiensten
Momenteel zijn we op deze 3 functies aan het inboeten. Grondstoffen raken uitgeput, de afvalcapaciteit wordt oververzadigd en milieudiensten verdwijnen. het is al lang geen sprookje meer dat alles goed gaat met de wereld. We zijn afhankelijk van grondstoffen. Op ecologisch vlak kunnen we vast stellen, dat onze economische voetafdruk 50% groter is dan het draagvlak van de aarde.
De gevolgen van de klimaatveranderingen laten zich voelen: 95 % van de dodelijke slachtoffers valt in het zuiden (zij die net niet schuldig zijn aan de opwarming)
De uitdagingen zijn op Vlaams en Europees niveau zeer goed gekend;
We hebben een zeer sterke afhankelijkheid van materialen en energie in Europa, Europa is qua rijkdom in de ondergrond het armste werelddeel, op vlak van import zijn we dus heel erg afhankelijk van andere werelddelen. Op Europees vlak lopen onderzoeken, dus op dit vlak zijn we er goed mee bezig. Maar op vlak van het mondiaal milieubeleid zijn we niet goed bezig. Het blijft moeilijk om milieuakkoorden af te spreken. Terwijl de wereld nood heeft aan een duidelijk akkoord. Globaal lukt het niet. Overheden zijn bang.
Op vlak van cultuur zijn we echter wel goed bezig. Er zijn verschillende processen aan de gang. Wat cruciaal is dat de stad een belangrijke rol inneemt in de klimaatproblematiek. Als we het daar goed doen, komen we vlug tot een oplossing. bv. New York heeft de laatste 2 jaar zijn CO2 missies met 13% gereduceerd. Omdat het zijn klimaatplan goed heeft nageleefd. In Vlaanderen is provincie Limburg de koploper. Tegen 2020 willen ze volledig klimaat neutraal gaan. Dat voorbeeld wordt gevolg door verschillende provincies.
We zijn dus afhankelijk van de natuur om te overleven. We gebruiken de natuur, maar we misbruiken hem ook:
- op vlak van mobiliteit; uitstoot van auto's, vliegtuigen
- op vlak van wonen; oudere huizen die niet goed geïsoleerd zijn = meer energieverbruik
- op vlak van toerisme en recreatie; we gaan naar verre landen, airco, verlichting, voedsel, transport naar deze verre bestemmingen stoot een grote CO2 hoeveelheid uit.
- op vlak van voedsel; we smijten heel veel goed voedsel dat nog perfect eetbaar is, we eten te veel fastfood en te veel vlees. We consumeren overmatig vlees en vis .
Je kan de natuur misbruiken, maar ook respecteren!
- op vlak van mobiliteit; te voet of met de fiets gaan, het openbaar vervoer gebruiken, groen gas, hybride auto's of elektrische auto's.
- op vlak van wonen; eco huizen, hernieuwbare of volledig recycleerbare materialen, groene elektriciteit
- op vlak van toerisme en recreatie; op vakantie gaan in eigen land, fietsvakanties
- op vlak van voedsel; vegetarisme, regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoeding
We hebben een steeds grotere inpakt op de natuur , de wereld is van ons (eerste scheppingsverhaal), in het verleden hebben we hier al misbruik van gemaakt, maar we moeten beseffen en verantwoordelijkheid opnemen en dringend een radicale verandering doen!
Jammer genoeg is het heek gemakkelijk om te zeggen ‘er moet heel veel veranderen’, het noodzakelijk om zélf de eerste stap te nemen. Delaatste tijd is er een grote aandacht voor duurzame ontwikkeling bij Broederlijk Delen: de mensen in het Zuiden betalen de rekening voor onze levensstijl.